Plíseň na Jamonu

PLÍSEŇ NA ŠUNCE, PLÍSEŇ NA ŠUNCE JAMON, PLÍSEŇ NA ŠPANĚLSKÉ ŠUNCE, PLÍSEŇ NA SUŠENÉ ŠUNCE

 
VYSVĚTLENÍ
 

Plíseň na SUŠENÉ šunce je naprosto normální jev. Stačí šunku vybalit a otřít hadříkem s olejem a dále skladujte volně.

KOUPIL JSEM DÁREK A CHCI HO VĚNOVAT ZA 20 DNÍ, CO MÁM UDĚLAT? 

Vybalte dárek z krabice a v případe, že se na něm nachází plíseň, setřete je hadříkem, kartáčem. Buď na sucho, nebo olivovým olejem. Nikdy ne vodou. Šunku nechte na volno při běžné pokojové teplotě aby dýchala. Den před oslavou jí vemte a znovu zabalte. Máte stoprocentní jistotu že darujete šunku bez plísně. 

Plíseň na jamonu (plíseň na šunce)

Mnoho zákazníků vyděsí pohled na plísní pokrytou šunku. První reakcí často bývá pocit, že je šunka zkažená. V našich podmínkách nejsme příliš na plíseň na potravinách zvyklí, nicméně ve Středomoří je plíseň mnohdy přirozenou součástí zrání určitého produktu, ať už jde o plíseň na sýrech, na šunkách nebo klobásách.

Plíseň na jamonu

Plíseň na povrchu šunky není žádný důvod k panice, jde o přirozený jev spojený s tímto produktem.

Plíseň na povrchu jamonu nemá žádný vliv na šunku jako takovou a provází přirozeně proces zrání šunky. Tuk a kůže působí jako konzervant a pokud se plíseň vyskytne, ze šunky se setře textilním ubrouskem pomocí trochy oleje. Navíc je samozřejmostí, že se před konzumací tuk a kůže odkrájí a konzumuje se jen maso.


Plíseň na šunce 
Obrázky jsou pořízeny v sušárnách šunek ve Španělsku a dokazují, že plíseň je opravdu normální záležitost a není důvod se kvůli plísni na povrchu znepokojovat. Viděla jsem osobně v sušárnách i šunky plísní několikanásobně "obalenější ". Plíseň na povrchu při zrání je bílá, žlutá i zelená. Když se jamony exportují ze sušáren, plíseň na povrchu šunky se stírá. Nicméně proces zrání se tím nezastaví a plíseň se během velmi krátké doby může objevit znovu. Pokud se šunka nachází v méně větraném prostoru, vznikne na ní plíseň během několika dní. Plíseň může mít různé barvy, které závisí na prostředí. Pokud šunku zavěsíte v dobře větraném prostoru, většinou se začne objevovat až po nějakém čase a je bílá, pokud ji necháte v obalu v místnosti v krabici, bude zelená nebo žlutá a vyskytne se poměrně rychle.


Plíseň na šunce
Plíseň na povrchu jamonu neznačí, že by byla šunka špatná.

Níže jsou fotky ze sušáren. Jak vidíte, fotky jsou naaranžované, aby naopak plíseň na šunkách byla opravdu vidět.

Plíseň na jamonu není důvod k reklamaci.