199 Kč
TYP: Bílé tiché víno D.O.C.
HROZNY: 100% GRILLO. Bílá odrůda révy vinné rozšířená především v západní části Sicílie. Samostatně vinifikované a s pomocí kryomacerace může Grillo dát život vínům s velkou organoleptickou hloubkou, šťavnatým, voňavým a s dobrým potenciálem dlouhé trvanlivosti, které předčí všechna sicilská bílá vína.
Název Grillo vymysleli místní vinaři, když už bylo víno zavedené a rozšířené. Volba tohoto názvu souvisí se spojením se cvrkotem cvrčka: zpěv cvrčka za letní noci by byl stejně příjemný jako vína vyrobená z této révy.
Grillo je vinná réva, která se vyznačuje vysokou vitalitou a bohatou produktivitou, k čemuž je třeba připočítat pozoruhodnou schopnost odolávat horku.
BARVA: Světlá a jasná slámově žlutá barva.
BOUQUET: Vůně: citrusové tóny melounu a hrušky, které se snoubí s květinovými vůněmi, v nichž vyniká košťál a hloh, s pocity medu a vanilky, vzpomínkami na zelený čaj a pomerančový květ.
CHUŤ: Chuť je minerální a pikantní díky blízkosti vinic k moři. Svěží, jemná a zároveň kulatá. Značný obsah cukru v hroznech určuje vína s dobrým obsahem alkoholu a se značnou schopností zrání.
OBLAST VÝROBY: Západní Sicílie, na jílovitých a vápenitých půdách, které jsou vhodné pro výrobu ovocných bílých vín s květinovou vůní.
ZPŮSOB PĚSTOVÁNÍ: Pultový špalír s Guyotovým řezem.
VINIFIKACE: Po pečlivém výběru ve vinici se nejlepší hrozny jemně vylisují a mošt kvasí 8-10 dní při vysoce kontrolované teplotě v ocelových tancích. Víno se poté skladuje při teplotě 18-20 °C v ocelových tancích až do lahvování.