143 Kč
Trofie
Trofie jsou krátké, tenké, kroucené těstoviny z Ligurie v severní Itálii.
Jsou to malé, ručně točené nudle z mouky vyrobené z tvrdé pšenice. Tradičně je tato ligurská specialita servírována s Pesto Genovese nebo fazolemi a bramborami.
Měří asi čtyři centimetry na délku a vznikají jako typicky čerstvé těstoviny, později vyráběné i v suché verzi.
Vyráběly se v celé janovské oblasti i mimo ni, a jelikož jde o správně domácí těstoviny, nabyly velmi odlišných tvarů podle potřeb, dostupnosti a dovedností žen, které je připravovaly.
Když už jsme u trofie, nelze nezmínit velmi blízkou příbuznost s pestem, tradičním kořením na bázi bazalky, česneku, vyzrálého sýra, piniových oříšků, hrubé soli a extra panenského olivového oleje.
Historická janovská tradice konzumace zeleniny a zeleniny pak vedla k vytvoření verze s přídavkem brambor a zelených fazolek, která dala život výživnému a zdravému pokrmu.