Španělská vína

Španělsko

Oblasti Španělska:

Historie španělského vinařství sahá do roku 3000 před naším letopočtem, kdy jih poloostrova v Andalusii ovládlo Kartágo a Féničané zde založili první vinice. Pokračovala po dobytí území Římany, kteří zdejší víno exportovali do své říše. Pád římské říše a invaze barbarů zpomalila rozvoj vinařství, který pozastavila invaze muslimských Maurů v osmém století našeho letopočtu. Po reconquiste, tj. znovudobytí a získání muslimských území pod Španělskou nadvládu v roce 1492, došlo k oživení vinařství, k němuž výraznou mírou přispěli katoličtí mnichové. Oproti dlouhému období muslimské nadvlády, kdy bylo víno považováno za nápoj neslučitelný s koránem, nastává období, kdy se víno stává nápojem nepostradatelným.

K dalšímu výraznému rozvoji vinařství paradoxně přispěl škůdce, řádění fyloxéry, která zničila valnou část vinic v oblasti Bordeaux. Mnoho vynikajících francouzských vinařů začalo zakládat nové vinice na opačné straně Pyrenejí. Jejich příchod je spojený s rozšířením nových odrůd a technologií ve výrobě vína. Škůdce potom 20 let poté napadnul také Pyrenejský poloostrov, škody napáchané však nebyli tak velké, jako ve zbytku Evropy. Další škody napáchala civilní válka a druhá světová válka.

Ještě před několika desítkami let to byla spíše kvantita nad kvalitou, která určovala hodnocení a všeobecné mínění o španělských vínech. Tato situace se však radikálně změnila v poslední čtvrtině dvacátého století a zvlášť v posledních letech kdy nová generace enologů spojila tradici a použití moderních technologií. Španělská vína dnes nabízejí jeden z nejlepších poměrů cena - kvalita.

Rozdělení španělských vín:

 

Ve Španělsku na rozdíl od nás neexistuje označení dle cukernatosti vína na jakostní a přívlastková vína, protože prakticky všechny španělské odrůdy dosahují vysoké cukernatosti.

 

Vína se dělí dle označení původu a to na:

 

Vino de Mesa (VdM) – jedná se o stolní vína a jsou rozdělena pouze na červené a bílé víno; neuvádí se u nich odrůda. Neznamená to snad, že by musela postrádat kvalitu. Patří sem totiž i vína, která se produkují na vinicích o malé rozloze.

Vino de Mesa de… (VdMde…)- vyšší „podkategorie“ (VdM), u které se uvádí i původ.

Vino Comarcal – oznamují vína regionálního nebo krajového charakteru.

 

Vinos de la Tierra (VdlT)- označení podobné francouzskému Vin de Pays. Víno má specifické vlastnosti charakteristické jen pro region, v němž bylo vypěstováno. Musí mít dostatečnou kvalitu, i když u nich není tak přísná kontrola jako u D. O.

 

D.O. (Denominazión de Origien) -  je to obdobná klasifikace k francouzskému apelačnímu AOC nebo italskému DOC. Regionů DO je ve Španělsku přes padesát a každý má na etiketě vyznačenu svoji vlastní pečeť.

 

DOCa (Denominazión de Origien Calificada) V oblasti Rioja a Priorat (Tarragona) existuje nejvyšší klasifikace, která náleží přibližně třiceti nejlepším územím s přísně kontrolovanými podmínkami produkce. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Další oblasti, které aspirují na zisk DOC jsou Ribera del Duero, Penés nebo Navarra.

 

Dále se můžeme setkat se stupnicí kvality oznamující dobu a podmínky zrání, jako je Crianza, Reserva a Gran Reserva. Doba zrání se u těchto kategorií v jednotlivých regionech mírně liší a také záleží na barvě vína. Obecně déle se nechávají zrát vína červená a vyšší nároky na dobu zrání jsou kladeny na vína z Riojy. Záleží i na jednotlivých producentech, kteří často nechávají svá vína zrát déle, než předepisují zákony.

 

Joven - vína prodávaná v následujícím roce po sklizni, někdy částečně zrají v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu.

 

Crianza - vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně (vína Crianza z oblasti Rioja a Ribera del Duero zrají v sudech minimálně 12 měsíců, u řady výrobců ještě déle). Vína označená Sin Crianza nezrají v sudech.

 

Reserva - tato vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi. Také platí, že řada výrobců nechává svá vína zrát mnohem déle. Reserva se vyrábí pouze v dobrých letech z nejlepších vín.

 

Gran Reserva - tato vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi. V praxi se tato doba opět často prodlužuje. Pro výrobu Gran Reserva se používají pouze vína z nejlepších ročníků, nejkvalitnějších hroznů a deklarovaných vinic.

 

Bílá a růžová vína zrají v dubových sudech obvykle po dobu šesti měsíců a na trh jsou uvolňována dříve. Bílá a růžová vína typu Reserva a Gran Reserva jsou vzácná.

 

Vína z oblastí mimo DO neužívají (nesmí užívat) označení crianza , reserva, gran reserva, ale je u nich vyznačená doba zrání v sudu.

 

V rámci španielských vín se dále můžeme setkat s následujícími pojmy:

 

Bodega – vinařství (vinný sklep)

 

Barrica - sud z francouzského nebo amerického dubu určený k zrání vína, běžně o objemu 225 litrů.

 

Sala de Barricas - je nedílná část každého vinařství, kde zraje víno uložené v dubových sudech.

 

Blanco – bílé

 

Rosado – růžové, rosé

 

Tinto – červené. Často se setkáme s obchodním názvem tinto roble, jedná se o tzv. jovén especial, mladá vína, která strávila jistý čas zráním v sudu (3-5 měsícu)

 

Tintillo – světle červené víno vyráběné z bílého moštu a červených hroznů.

 

Seco – suché, obsah zbytkového cukru je méně než 5 g/ litr

 

Semiseco – polosuché, obsah zbytkového cukru 15-30 g /litr

 

Abocado – bílé polosladké, obsah zbytkového cukru 5-15 g/litr

 

Dulce – sladké, obsah zbytkového cukru nad 50 g/litr.

 

Cava – šumivé víno vyráběné z bílých odrůd Macabeo, Xarello, Parellada, z červených odrůd Garnacha, Monastrell, Pinot Noir pro výrobu růžové Cava. Označení Cava nese taky oblast D.O. v Katalánsku.

 

Španělsko vyniká zejména červenými víny, proslulo odrůdami Tempranillo (které má i řadu odlišných místních názvů), často se vyskytují např. Garnacha (Grenache), Syrah, Merlot a Malbec. Z bílých vín to jsou např. Viura a Savignon Blanc. Většina vína z oblasti La Mancha je použita na výrobu Brandy de Jerez (Jerez de la Frontera – město, které dalo jméno sherry). Alkoholizovaná vína a brandy dominují i v Andalusii. Vinná réva se pěstuje i na ostrovních územích Španělska – např. Mallorca, Kanárské ostrovy.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení