Průvodce španělskými sýry

Úvod do španělských sýrů

Možná jste se se španělskými sýry setkali, a pokud ne, může pro Vás být překvapení, že Španělsko je opravdový ráj pro milovníky sýrů. A to ráj velice komplexní a rozmanitý.

Španělské sýry můžeme dělit podle různých kritérií.

Dle typu mléka, ze kterého se sýry vyrábí, na Leche Cruda (výrobek z nepasterovaného mléka) a Leche pasterizada (výrobek z mléka pasterizovaného).

Sýry můžeme dělit také podle zvířátek, které mléko dávají. Leche de Oveja, je sýr vyráběný z ovčího mléka, Leche de Cabra, je vyráběný z mléka kozího, a Leche de vaca z kravského. Poslední jmenovaný sýr je spíše vzácný, kravské mléko a výrobky z něj najdeme hlavně na severu Španělska. Jinak ve Španělsku převládají spíše výrobky z mléka kozího a a ovčího. Velice častá je i kombinace všech tří zvířátek, často pod názvem sýrů queso de mezcla (mix) nebo queso Ibérico.

Další dělení, které se v zásadě vztahuje i na všechno doposud uvedené, je dle stupně zrání sýra. Začněme od čerstvého sýru, který nezraje vůbec - queso fresco. Queso tierno, měkký sýr, zraje maximálně 30 dní. Queso semicurado, tj. sýr polozralý, zraje 30-90 dní. Tyto sýry jsou vhodné na zapékání. Následující sýry jsou spíš vhodné na strouhání. Queso curado, vyzrálý sýr, zraje 90-180 dní. U sýrů, které zrají 9 a více měsíců, se můžeme se setkat s názvy jako queso añejo, queso reserva nebo queso viejo (starý).

V příštím článku si řekneme něco bližšího o dalším členění španělských sýrů - podle geografických oblastí Španělska, tzv. denominací a chráněných oblastí, kterých je odhadem asi 40.

 

Queso tierno

Queso curado

 

 Queso anejo