199 Kč
Popis
Intenzivní třešňová barva. Otevřená, srozumitelná a přitažlivá vůně: červené bobule, s náznaky balzamických tónů, zeleniny a kávy. Chuť je hladká, ovocná, dobře strukturovaná a svěží, s dlouhotrvajícím dozvukem.
Výroba
Po odzrnění jsou celé bobule bez drcení přemístěny do fermentačních kádí o objemu 5000 litrů, kde nejprve probíhá studená macerace po dobu 3 dnů. Alkoholové kvašení probíhá v otevřených fermentačních nádobách za použití selektovaných kvasinek. Kvašení trvá přibližně 17 dní, s jemným přečerpáváním a kontrolou teploty a hustoty moštu. Následuje malolaktická fermentace, která probíhá přirozeně (bez přidávání mléčných bakterií) při teplotě 20 °C po dobu 30 dnů. Poté je víno odděleno od kvasničných kalů a bez čiření, filtrace nebo studené stabilizace přemístěno do jiných nádob k dalšímu zrání. Po krátké době zrání je víno lehce přefiltrováno a stočeno do lahví.
Terroir
Vinice se nachází na půdách z hnědého vápence v nadmořské výšce přes 800 metrů. Výnos je nízký, maximálně 4000 kg na hektar.
Doporučení ke konzumaci a párování
Toto elegantní, svěží a ovocné víno je ideálním společníkem k pokrmům ze světlého masa, například k pečenému kuřeti, krůtě nebo jemně připravenému vepřovému. Skvěle se hodí také k pokrmům s grilovanou zeleninou, houbami nebo lehce kořeněnými středomořskými specialitami. Díky své svěžesti a jemným balzamickým tónům si perfektně rozumí i se sýry s bílou plísní či jemnými vyzrálými sýry. Doporučujeme podávat při teplotě 14–16 °C, aby vynikla jeho ovocnost a šťavnatost.