Pimentón de la Vera

Když Ferdinand a Isabela v klášteře Guadalupe přijali Kryštofa Kolumba na konci jeho druhé cesty do Ameriky, byli ohromeni, když jim daroval papriky z Nového světa. Chuť paprik jim vyrazila dech, ale to mnichům nezabránilo v jejich pěstování a brzy se papriky rozšířily po celé Extremaduře. Pimentón de La Vera, mletý prášek z těchto paprik, se však začal ve španělské kuchyni používat až v 17. století.

Dnes se nejkvalitnější paprikový prášek ve Španělsku vyrábí v blízkosti původní klášterní zahrady v úrodné lužní půdě kolem řeky Tietar v La Vera, kde je mírné klima a hojně prší. Zemědělci zde pěstují různé odrůdy papriky rodu Capiscum annum s různým stupněm pálivosti.

Sklizeň začíná na podzim, kdy celé rodiny vyrážejí na pole, aby sklidily malé papričky a uložily je do sušáren, kde se suší dubovým kouřem, který musí být asi pětkrát větší než množství papriky, které se má získat. Pokud má mít pravá paprika "Pimentón de La Vera" svou typickou chuť, nesmí se použít žádné jiné dřevo. Zemědělec musí chodit do udírny každý den po dobu dvou týdnů a ručně obracet vrstvu paprik.

Nakonec se papriky melou pomocí elektricky poháněných kamenných kol, která se musí otáčet velmi pomalu, protože třecí teplo ovlivňuje barvu a chuť. Papriky se vyrábějí ve třech druzích: sladké a jemné (dulce), hořkosladké středně pálivé (agridulce) a pálivé (picante) a obvykle vydrží dva roky.

Tento vzácný prášek je nepostradatelný pro mnoho druhů španělských klobás, jako je chorizo a vepřová panenka lomo. Dodává paellas naprosto dokonalou chuť autenticity. Přechází do běžné americké kuchyně jako koření na grilované vepřové maso, syté dušené hovězí a jehněčí maso, kebab a dokonce i ďábelská vejce!

Pimentón de La Vera je jedinečný - je jen vzdáleným příbuzným maďarské papriky, která se používá do východoevropských jídel. Její použití v pravé španělské kuchyni nelze ničím nahradit.

prod_pimenton