66 Kč
Pokud jste někdy navštívili Španělsko a zašli jste si na tapas, jistě si vzpomenete na malé zelené olivy s jemnou a delikátní chutí, slavné olivy manzanilla, známé také jako sevillské olivy. Vysvětlíme vám, co byste měli vědět, pokud se chystáte koupit olivy manzanilla.
Co jsou olivy manzanilla?
Jedná se o odrůdu oliv s názvem Olea europaea pomiformis s pevnou a hladkou strukturou, která po uvaření a fermentaci získává zelenožlutou barvu. Má jemnou a delikátní chuť a velmi vyvážený poměr dužiny a pecky, což z ní činí jednu z nejoceňovanějších stolních oliv na světě. Pěstuje se především v Andalusii, konkrétně v oblasti řeky Guadalquivir, v Córdobě a Seville.
Olivy Manzanilla s příchutí ančoviček
Olivy Manzanilla s příchutí ančoviček jsou jednou z nejprodávanějších odrůd ve Španělsku i v zahraničí. Tyto olivy jsou ideální jako aperitiv, protože kombinují jemnou chuť a pevnou strukturu oliv manzanilla s výraznou slanou a umami chutí ančoviček. Jsou k dostání s peckami nebo bez nich.
Jaké jsou zdravotní účinky oliv manzanilla?
Olivy manzanilla obsahují vysoký obsah minerálních látek, jako je sodík, draslík, železo a fosfor, a díky obsahu vitaminů A, B a E jsou skvělým antioxidantem. Olivy také zabraňují kardiovaskulárním onemocněním, protože jsou zdrojem nenasycených tuků, díky čemuž jsou fantastickým regulátorem špatného cholesterolu v těle.